4e duurzaamheidscongres bezocht door 300 jongeren

Voor de 4e keer organiseerde Rotary Maassluis op 10 oktober (dag van de duurzaamheid) het duurzaamheidscongres. Het thema van deze editie was ‘water’.

Waarbij de jongeren van de VMBO tot VWO uit Maassluis en Maasland, in de ochtend bedrijven bezochten en in het middagprogramma door onder andere Helga van Leur meer verteld werd over klimaatverandering en rol en impact hiervan op het water om ons heen.

De 300 jongeren bezochten de bedrijven Kwekerij Bergcamp, Kwekerij Vreugdenberg, Gemaal de Zaayer, Lans Tomaten, de Maeslantkering en de TU Delft. Deze bedrijven gaven meer uitleg over hoe zij bezig zijn met verduurzaming of wat de impact van de stijgende zeespiegel is op hun bedrijfsvoering. In het middagprogramma werden de scholieren meegenomen door Loco Dijkgraaf Manita Koop en Jeugddijkgraaf Jiska Taal die meer vertelde over het Zuid Hollandse landschap en de rol van water hierin. Tussendoor was er tijd om op de beursvloer diverse bedrijven te bezoeken die actief bezig zijn met water. Zo gaf de Gemeente Maassluis uitleg over waterhuishouding in en rond het huis en Van Dijk BV kon meer vertellen over het belang van onder andere de Monstersche Sluis.

Tot slot werd de dag afgesloten met een spetterende presentatie door Helga van Leur. Zij wist de jongeren te verbazen met feiten over watergebruik, zoals bijvoorbeeld dat voor een kopje thee wel 30 liter (verborgen) water nodig is. En ze nam hen mee in de klimaatverandering. Zo zijn er op Groenland ijslandschappen veranderd in meren en ziet ze op Spitsbergen ijsschotsen in zee verdwijnen door rivieren van smeltwater die de ijsschotsen lossnijden. Aan de hand van een leuke quiz wist Helga de opgedane kennis van deze dag te toetsen, waarbij ze nog enkele instinkers wist toe te voegen die tot veel hilariteit leidden. Een opnieuw geslaagd congres waarbij de jongeren met veel extra kennis de Koningshof verlieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.